Gratis verzending

Bestellingen vanaf €30

Spijsvertering en opname

De spijsvertering vindt plaats in het spijsverteringskanaal. Het voedsel komt naar binnen via de mond, komt dan in de slokdarm en gaat vervolgens langs de maag, de dunne darm, de dikke darm en de endeldarm weer naar buiten. In de tussentijd neemt het lichaam de voedingsstoffen op en worden ze verwerkt. De spijsvertering duurt, afhankelijk van de samenstelling van het voedsel, 24 tot 48 uur.

Ook de lever, de galblaas en de alvleesklier spelen een belangrijke rol tijdens dit spijsverteringsproces. De lever doet vooral zijn werk door de schadelijke stoffen die het lichaam binnenkomen onschadelijk te maken en af te voeren via de urine of de ontlasting. De galblaas fungeert als opslagplaats voor galvloeistof, dat vrij komt wanneer er vet eten in het lichaam terecht komt. De galvloeistof bevat galzouten die de vetten verkleinen tot druppeltjes. De spijsverteringsenzymen kunnen het vet zo beter verteren. De alvleesklier produceert alvleeskliersap, wat spijsverteringsenzymen bevat die nodig zijn voor de vertering van vetten, suikers en eiwitten.

Het spijsverteringsstelsel is een bijzonder systeem, die ook wel eens verstoord kan worden. Dit gebeurt bijvoorbeeld door een ongezond voedingspatroon, maar ook stress kan de balans in de spijsvertering verstoren.

Filteren op

#htmlcaption1 #htmlcaption2 #htmlcaption3

Je zoekopdracht heeft geen resultaten opgeleverd.